MARCHIGIANA
ORIGINE: ITALIË
Het Marchigiana rundvee is een vleesveeras ontstaan tijdens de Romeinse periode in de Marche, gelegen aan de oostkust van Italië. Dit snelgroeiende vleesras is wit van kleur met een zwarte staartpunt en zwarte neus. Ze hebben iets weg van de Piemontese runderen, alleen een slag groter. Het Marchigiana vleesvee staat bekend om haar rustige en hanteerbare karakter. Het vlees heeft een laag vetpercentage en is van een uitstekende kwaliteit.
RUBIA GALLEGA
ORIGINE: SPANJE, BASKENLAND
Ze hebben een groot gestalte en een tarwe- tot roodkleurige vacht. Aanvankelijk was dit een triple-doelras, dit wil zeggen dat het gehouden werd als vlees-, melk- en werkvee. Ondertussen wordt dit rund voornamelijk gehouden voor zijn vleesproductie. Het rund kent een natuurlijke en vrije levenswijze in het bergachtige landschap van Galicië. Dit vertaalt zich volop naar de spectaculaire smaak van dit vlees. Kruidig, ietwat ziltig van smaak met een hint van merg en boter. Het vlees van deze runderen kenmerkt zich bovendien door de hoge mate van intramusculair vet.
PIEMONTEES
ORIGINE: ITALIË
Afkomstig uit het noorden van Italië, regio Alba. Gevoed met grassen en Alpenkruiden. Misschien wel het meest gevleesde rund van Italië. Mager, super mals vlees dat mooi bruin bakt in de pan en vooral bekend is voor zijn cholesterolarm vlees. Fluwelig van structuur.
CHIANINA
ORIGINE: ITALIË
Het grootste ras ter wereld, afkomstig uit Toscane, Umbrië. Rasechte Chianina hebben kaarsrechte horens. Hun verblijf in de zonovergoten valleien waarin vele granen en gewassen groeien, zorgen voor fijn en licht gemarmerd vlees met een licht rode kleur.
SIMMENTALER
ORIGINE: OOSTENRIJK
Dit dubbeldoelras, dat wordt gebruikt voor zijn melk en zijn vlees, wordt op natuurlijke wijze extensief gehouden in de Duitse en Oostenrijkse Alpenweiden. Naast gras eten ze vele in het gras aanwezige Alpenkruiden. Door dit dieet ontstaat vlees met een kenmerkende en zeer karaktervolle smaak. De voornaamste kenmerken van het vlees zijn de mooie vetbedekking, de fijne structuur en de goede marmering (vetdooradering).
CHAROLAIS
ORIGINE: FRANKRIJK
De Charolais is afkomstig uit de Auvergne waar ze een AOC erkenning hebben gekregen. Doordat deze dieren grazen in grote weilanden die bezaaid zijn met kruiden en luzerne krijgt het vlees een kruidig parfum. Het vlees heeft een donker rode kleur en is zeer mals en vol van smaak.
SALERS
ORIGINE: FRANKRIJK
Afkomstig uit d’Auvergne. Salers zijn rode runderen kenmerkend door hun lange kromme hoorns. Ze grazen in het Centraal Massief in Frankrijk. Door de plaats waar ze grazen bestaat hun voedsel uitsluitend uit grassen en kruiden. Hierdoor produceren ze heel mals, vetarm en smakelijk vlees. Mineraal van smaak. De Salers geniet vooral bekendheid als leverancier voor kazen als Cantal, Fourme d’Ambert en uiteraard Salers maar wint de laatste tijd in de culinaire wereld aan benlangstelling vanwege de rijke smaak, weinig vet, bijzonder mooie kleur, en aparte maar aangename vezelstructuur. Wellicht daarom wordt nog maar 5% van dit ras voor de zuivelproductie gebruikt. De Salers stamt uit het Centraal Massief en heeft een robuust en rustiek uiterlijk met een kenmerkende roodbruine wollige vacht.
LIMOUSIN
ORIGINE: FRANKRIJK
De meest bekende Franse vleeskoe. Afkomstig uit de regio Limoges. Het mooie rode vlees heeft een fluwele structuur, is mager en heeft een uitgebalanceerde en pure smaak. Het vlees van de limousin verliest nauwelijks gewicht bij bereiding en blijft heel sappig. Met andere woorden rundsvlees van hoge kwaliteit.
HOLSTEIN
ORIGINE: DUITSLAND
Gekend om zijn zwart-witte kleurpatroon en uitstekende melkproductie. Het vlees heeft een grove, maar toch zeer malse structuur, is zwaar met vet dooraderd en heeft een smaak die richting melk en boter gaat.
HEREFORD
ORIGINE: ENGELAND
Typische Engelse vleeskoe, afkomstig uit de streek Herefordshire. Roodwit gekleurd en goed gespierd. Het vlees is licht gemarmerd en heeft een pure smaak.