Butcher’s Store steunt de bedreigde hopscheutenteelt

Het hopscheutenseizoen is aangebroken. Hopscheuten zijn een zeer exclusieve lekkernij, afkomstig van de stammen van de hopplant, die normaal wordt gekweekt voor het bierbrouwen. Net voor de lente groeien er ondergronds scheutjes uit, die met de hand geoogst moeten worden. Een erg arbeidsintensief en delicaat werkje. Bovendien duurt het seizoen slechts enkele weken. Dit alles maakt de hopscheuten een zeer exclusief product.

Paul Temmerman, onze vaste hopscheutenleverancier, is één van de laatste boeren die ze nog kweekt. In Opdorp, Buggenhout beschikt hij over 4 hectaren. In Asse ligt er ook nog een vergelijkbaar veld, en de rest vind je in Poperinge. 20 hectare rest er nog in totaal in België, en de hopscheuten worden enkel in ons land gekweekt en gegeten.


Boer Paul Temmerman toont een kluit aarde met hopscheuten. Met een fijn mesje snijdt hij de krokante witte hopscheuten los van de taaie wortels.

Paul is ondertussen 74, en werkt samen met zijn vrouw Hilde lange dagen om de hopscheuten te kweken en te oogsten. Tijdens het oogstseizoen begint de dag om 7 uur en eindigt die pas rond half twaalf, als alle restaurants zijn beleverd. Dit zullen ze geen jaren meer volhouden, dus is Paul op zoek naar een overnemer. Zijn eigen kinderen zullen het alvast niet zijn, want die zien het naar eigen zeggen niet zitten ‘om hun geld ploeterend in het slijk te verdienen’.

En dan is er natuurlijk corona, dat nu al voor de tweede keer een kruis over het hopscheutenseizoen dreigt te trekken. Hopscheuten zijn immers een klassiek restaurantproduct dat je niet in de supermarkt aantreft, omdat het niet lang bewaart en moeilijk te bereiden is. Om Paul en het voortbestaan van de bedreigde hopscheutentraditie te ondersteunen, willen we graag wat met zijn hopscheuten gaan doen tijdens de komende weken.

800


Hopscheuten met vers gepelde grijze garnalen, gepocheerd eitje en mousseline met Duvel.

We maken de hopscheuten klaar als voorgerecht op de traditionele manier, met een Butcher’s Dining Touch uiteraard. We serveren de geblancheerde hopscheuten met vers gepelde grijze garnalen, een gepocheerd eitje en een mousselinesaus met Duvel, omwille van de hoppige smaak.


Boer Paul Temmerman proeft de hopscheuten met grijze garnalen en Duvelmousseline.

Je kan de voorgerechten warm komen ophalen bij Butcher’s Store Hove, van donderdag tot zaterdag, tussen 17h00 en 19h00. Bestellen kan telefonisch via 03 455 26 74 (ten laatste 1 uur op voorhand) of via de webshop (ten laatste om 13h00 de dag zelf).

contact

Kapelstraat 102 - 2540 Hove
03 455 26 74 - info@delaet-vanhaver.com
BE0446.032.823

Maandag tot vrijdag van 08u30 tot 18u, zelfbediening tot 18u30.
Zaterdag van 8u30 tot 18u, zelfbediening tot 18u30.
Zondag gesloten.

Bestellingen Groothandel : www.butcherscraft.be

    Map

    contact

    Kapelstraat 102 – 2540 Hove
    03 455 26 74 – info@delaet-vanhaver.com
    Maandag tot zaterdag van 8.30u tot 18u, zelfbediening van 8u tot 19u. Zondag gesloten.

    Map